A Young Pretty Woman With Long Brown Hair Is Standing In A Field Of Flowers And Stretching Out Her Arms. Generative Ai

3 tips die je kunt toepassen voor innerlijke rust

  • juli 1, 2023

Het moderne leven is druk en complex. Razendsnel volgen allerlei ontwikkelingen elkaar op: maatschappelijk en technologisch. We moeten het allemaal maar blijven bijbenen om up-to-date te blijven. Gevolg: stress! Het kan moeilijk zijn om een kalme geest te behouden. In deze blog lees je een paar tips, die je kunnen helpen bij het vinden van de innerlijke rust waar je naar verlangt. Gelukkig zijn er namelijk genoeg manieren om de vredige geest te bevorderen.
Heb je behoefte aan meer begeleiding in jouw zoektocht? De therapeut van Van Tol Therapie helpt je graag. Klik hier om contact op te nemen of lees vast verder.

Innerlijke rust

Innerlijke rust is geen luxe, maar juist een essentiële behoefte in ons leven. Als we ons rustig voelen heeft dat een hoop voordelen. Vaak kunnen we ons door verminderde stress beter concentreren, ervaren we meer veerkracht en hebben we diepere verbinding met onszelf én anderen. Innerlijke rust is de basis voor een gezond leven. Het is wel belangrijk om je te realiseren dat innerlijke rust niet het einddoel moet zijn, maar een manier van leven. Innerlijke rust bewaren en bewaken is een proces van bewustzijn en van zelfzorg. Werken aan je innerlijke rust is dus ook een keuze die je iedere dag voor jezelf maakt. Het is een keuze om te werken aan je innerlijke wereld, door tijd en aandacht te besteden aan jezelf.

Zorgen voor jezelf

In de drukke hedendaagse wereld is het makkelijk om verstrikt te raken in de eisen van het dagelijks leven. Vaak zetten we de behoeften van anderen voorop, en we vergeten daarom één van de belangrijkste investeringen in ons welzijn: zelfzorg. Dat is de eerste stap naar innerlijke rust: leren om (beter) voor jezelf te zorgen.
Wat is zelfzorg? Zelfzorg is een vorm van aandacht die je jezelf geeft, met als doel het vervullen van je eigen behoeften en het koesteren van je innerlijke welzijn. Dat gaat verder dan alleen maar zorgen voor je lichamelijke gezondheid. Dat gaat ook om het voeden van je geest. Je moet je emoties leren erkennen en ermee om leren gaan, je spirituele zelf kunnen zijn. Als we tijd en energie steken in zelfzorg creëren we een veilige omgeving om innerlijke rust te ervaren. Hier volgen een paar zelfzorg-tips.

  • Zoek ondersteuning als je dat nodig hebt. Het delen van je zorgen kan je zorgen kleiner maken. Soms is het lastig om te erkennen dat we iets niet alleen kunnen, en doen we onszelf teveel geweld aan door het toch alleen te proberen.
  • Zorg goed voor je fysieke gezondheid. Regelmatige beweging, gezond en genoeg eten en voldoende rusten hebben directe invloed op je emotionele welzijn.
  • Stel prioriteiten anders. Er zijn in dit leven veel dingen die moeten, maar er zijn ook dingen waar we energie van krijgen. Een balans daarin is essentieel.
  • Zelfzorgroutines. Richt een dagelijkse zelfzorgroutine in. Denk aan het lezen van een boek, het doen van je skincare, of het maken van een mooie wandeling.

Verbinding met jezelf

We hebben het vaak over verbinding met jezelf zoeken. Maar wat is dat eigenlijk? Verbinding met jezelf gaat over bewust ruimte en tijd creëren om naar binnen te keren. Zo kom je in contact met je innerlijke wereld. Om met jezelf te verbinden moet je verbinden met je eigen verlangens en wensen. Als we willen verbinden met anderen doen we immers hetzelfde. We doen ook mee met dingen die zij leuk vinden, we nemen de tijd om naar hun verlangens te luisteren. Het is belangrijk dat we dat ook bij onszelf doen. Dat kan bijvoorbeeld door onze gedachten op te schrijven, door middel van even weg te mogen dromen of het je mogen afvragen, ga ik wel echt voor wat ik wil in het leven zakelijk en privé of voor wat men van mij verwacht?

Nee leren zeggen

Luisteren naar jezelf en je eigen wensen en verlangens respecteren, betekent ook dat je vaker nee mag zeggen. Is dat wat van je gevraagd wordt een must? Als dat niet zo is, dan is het vaak  dat er een andere motivatie is om het te doen. Geeft het je energie? Heb je er zin in? Is het iets wat je graag voor een ander doet? Of zou het de ander pleasen kunnen zijn? Als dat zo is, dan is het goed om je eigen grenzen aan te geven. Bij Van Tol Therapie kijken we graag samen naar wat jou echte energie brengt hoe we jouw energie kunnen sparen. Samen ontdekken we wat jij écht wilt en waar jij écht gelukkig van wordt.

Hulp nodig bij de zoektocht naar innerlijke rust?

De therapeut van Van Tol Therapie helpt je graag. Daarnaast hanteren we geen wachtlijst, waardoor je snel terecht kunt. Ben je druk tijdens kantooruren? We kunnen ook na kantoortijden of op zaterdag tijd voor je maken. Neem voor meer informatie of afspraken gerust contact op.
Telefoon: 030-2657716.
E-mail: contact@vantoltherapie.nl