Psychotherapie-Utrecht

Weinig zelfvertrouwen?

  • juli 1, 2023

Weinig zelfvertrouwen? Zo lukt het jou wel om uit om je schulp te kruipen.

Onzekerheid kan zowel voor singles als voor mensen in een relatie een vervelende en uitdagende ervaring zijn. Weinig zelfvertrouwen kan ook een negatieve invloed hebben op onze emoties en onze relaties en interacties met anderen. We kunnen ons onzeker voelen over veel dingen, onze aantrekkelijkheid of intelligentie, maar eigenlijk over alle eigenschappen die we zelf belangrijk vinden. Bij Van Tol Therapie begrijpen we hoe vermoeiend het is om weinig zelfvertrouwen te hebben, maar we weten ook dat het niet altijd zo hoeft te zijn. Samen met jou gaan we op zoek naar vertrouwen in jezelf om je relaties met anderen te verbeteren.

Weinig zelfvertrouwen als single

Als single vergelijk je je misschien met anderen en dat kan je gevoel van eigenwaarde verkleinen. Je vindt jezelf niet goed genoeg om geluk en liefde te ervaren. Eerdere teleurstellingen in de liefde en in relaties kunnen je onzekerheid ook vergroten en je angstig maken over je toekomst. Misschien vraag je je zelfs wel af of je ooit nog een geschikte partner zal vinden.

Weinig zelfvertrouwen in relatie

Niet alleen voor singles, maar ook voor mensen in een relatie kan weinig zelfvertrouwen een rol spelen. Het maakt niet uit of je je geliefd voelt, soms kan je je alsnog afvragen of je partner wel echt van je houdt. Misschien maak je je wel zorgen of je wel aan zijn of haar verwachtingen voldoet.

Wat anderen van je vinden

Veel mensen maken zich druk om wat anderen van hen vinden, daar sta je dus niet alleen in. Maar waarom maken we ons eigenlijk zo’n zorgen om de meningen van anderen?
De behoefte aan sociale goedkeuring is diepgeworteld in onze menselijke aard. Mensen zijn sociale wezens dus streven we naar verbondenheid en acceptatie binnen onze gemeenschap. Het is niet vreemd dat je graag erkenning en waardering wilt van de mensen om je heen. Iedereen wil zich verbonden voelen.
Het kan ook zijn dat je angst voor afwijzing een grote rol speelt. Vaak zijn we bang dat we niet geaccepteerd worden. Dat kan ook voortkomen uit eerdere ervaringen. Misschien ben je vroeger vaak afgewezen of negatief beoordeeld door anderen, en ben je daardoor erg gefocust op positieve reacties van anderen.

Jim van Os

Deze hoogleraar stelt, dat elk menselijk lijden voorkomt uit het eigen levensverhaal. Dus wat heb jij meegemaakt, waardoor je zelfvertrouwen onder druk is komen te staan? Ik help je graag dat te ontdekken, omdat het je weer in verbinding zal brengen met je eigen kracht tot herstel. Je levensverhaal als bron van inzicht in hoe het nu met je gaat, hoe je nu in het leven staat en als verklaring voor waar je nu tegenaan loopt en wat je uitdagingen zijn. Van klacht naar kracht! Meer lezen over deze eigenzinnige vernieuwer binnen de ggz? Klik hier. Bij van Tol Therapie staat je levensverhaal altijd al centraal!

Het is belangrijk dat je je bewust bent van het feit dat je niet iedereen tevreden kan houden. Wat anderen van je vinden is ook geen reflectie van wie jij écht bent. Om te zorgen dat jij je minder zorgen maakt over wat anderen van je vinden is het belangrijk om te werken aan zelfacceptatie en vertrouwen. Omarm je authenticiteit. Relatietherapie, begeleiding voor singles en hulp bij daten bij Van Tol Therapie kan je helpen om jezelf te omarmen zoals je werkelijk bent.

Wat zijn mijn kwaliteiten

Weinig zelfvertrouwen kan ons ervan weerhouden om onze ware potentie ook te benutten. Je leidt misschien wel helemaal niet het leven dat je zou willen. Een belangrijk aspect van het opbouwen van zelfvertrouwen is het ontdekken en het erkennen van jouw unieke kwaliteiten. Waar ben je goed in, wat vind je leuk, waar krijg je energie van? Misschien ben je wel creatief, maar heb je nu helemaal geen mogelijkheden om je creativiteit te uiten. Misschien ben je wel heel sportief, maar maak je nu – ten koste van jezelf – geen tijd om te sporten. Dit zijn belangrijke dingen om naar te kijken tijdens de therapie.

Gedragspatronen en weinig zelfvertrouwen

Als je weinig zelfvertrouwen hebt kan dat soms ook voortkomen uit bepaalde gedragspatronen. Het is belangrijk om deze patronen te herkennen. Voorbeelden van gedragspatronen die een negatief zelfbeeld in de hand kunnen werken zijn bijvoorbeeld de volgende:

  • Je vergelijkt jezelf vaak met anderen.
  • Je vermijdt uitdagingen uit angst om te falen, waardoor je niet vooruitkomt. Dat gebrek aan vooruitgang kan de onzekerheid juist in de hand werken.
  • Je levert overmatig kritiek op jezelf
  • Je zoekt constant naar externe validatie. Het is belangrijk dat je eigenwaarde in jouw eigen handen ligt. Jouw waarde is niet afhankelijk van wat andere mensen van jou vinden.

Heb je hulp nodig bij het herkennen en aanpakken van deze gedragspatronen? De therapeut van Van Tol Therapie kan je hierbij helpen.

Meer info of kennismaken?

Van Tol Therapie is gevestigd in Utrecht. Neem voor meer informatie of afspraken gerust contact op. Bij Van Tol Therapie hanteren we geen wachtlijst, waardoor u je snel terecht kunt. Bent je druk tijdens kantooruren? We kunnen ook na kantoortijden of op zaterdag tijd voor je maken.

Telefoon: 030-2657716.
E-mail: contact@vantoltherapie.nl