Faalangst Utrecht

Faalangst therapie Utrecht biedt hulp bij faalangst bijvoorbeeld bij:

  • Faalangst bij kind.
  • Faalangst bij volwassenen.
  • Sociale faalangst.
  • Cognitieve faalangst.
  • Passieve faalangst.

Faalangst kan een grote impact hebben op ons functioneren zowel privé als zakelijk en hiermee dus een negatieve invloed hebben. Het kan behoorlijk ontwrichtend zijn.

Wat is faalangst?

Gezonde spanning kennen we allemaal, faalangst gaat verder dan spanning, je bent bang om te falen. Dit heeft te maken met een laag zelfbeeld, negatieve gedachten en een laag zelfvertrouwen. Er wordt gedacht ‘ik ben niet goed genoeg’ of ‘ik kan dit niet’.

Op dit soort momenten moeten positieve gedachten eigenlijk de overhang hebben. Want als je denkt dat je wel goed presteert, dan ga je in jezelf geloven en heb je vertrouwen. Op die manier is de kans groter dat iets dan daadwerkelijk gaat lukken en je zal presteren. Faalangst bestaat uit drie varianten; cognitief, sociaal en motorisch.

Cognitieve faalangst

Bij deze vorm van faalangst komt het vaak voor dat je bang bent dat er onvoldoende kennis is. Je denkt dat je niet kan voldoen aan bepaalde verwachtingen. Een veelvoorkomend probleem is bijvoorbeeld bij belangrijke prestaties, examens, de cognitieve prestaties. Het gaat om de te leveren prestatie die jij denkt te moeten voldoen, waarmee je de lat voor jezelf hoog legt.

Sociale faalangst

Bij deze vorm van angst gaat het om het sociaal gedrag. Dit is bijvoorbeeld contact met anderen. Dit kan zijn over je eigen uiterlijk of dat je jezelf niet goed genoeg vind. Bepaalde dingen die hierbij kenmerkend zijn zijn bijvoorbeeld een gesprek met anderen (jongeren) of spreken voor publiek.

Motorische faalangst

In dit geval gaat het er over of je fysiek genoeg in staat bent om iets te doen. Dit kan gaan om sportieve prestaties maar ook om creatieve activiteiten. Dit kan zich in allerlei vormen aannemen, maar het gaat erom dat je niet weet hoe je je lichaam onder controle krijgt.

Hoe herken je faalangst?

Bovenstaande voorbeelden zijn kenmerken van angst. Maar in de praktijk komen ook andere symptomen naar boven. Dit kan dan zijn dat je wangen rood kleuren, ook zijn er extreme vormen. Dit merk je dan zelf aan hyperventilatie of hartkloppingen. Voor faalangsttraining zijn er verschillende methoden die kunnen helpen. Bij hyperventilatie zullen oefeningen met betrekking tot de ademhaling nuttig zijn tijdens de (online) therapie.

Hoe belemmert faalangst jouw leven?

Faalangst Utrecht belemmert ons om onze doelen te bereiken. Dit brengt verdriet mee. Bij faalangst psycholoog Utrecht ontdek je de reden van faalangst. Hierdoor kun je veranderen en anders gaan aankijken tegen jouw eisen en verwachtingen: functioneren – prestaties – en van jouw positie in: relaties – vriendschappen – team van collega’s – sociale omgeving.

Utrecht faalangst therapie Integratieve Psychotherapie benadert faalangst Integratief: Binnen mijn visie op psychologische begeleiding en hulp bij angst zie ik jou als één geheel: gedrag, emoties, denken, fysiek welzijn en sociale omgeving zijn met elkaar verbonden en beïnvloeden je beleving van onder andere angst.

De meeste therapeuten bieden hulp bij faalangst therapie die je nodig hebt. Ik help door verschillende sessies om een beter zelfbeeld te krijgen.

Trefwoorden die bij deze pagina passen: Faalangst Utrecht

Wil je faalangst therapie om jouw faalangst te overwinnen?

Wil jij graag faalangst therapie om zekerder te zijn van jouw eigen kunnen? Neem dan vrijblijvend contact op via de contactpagina of via het telefoonnummer bovenaan deze pagina.

030-2657716