Relatietherapie Nieuwegein

Veel mensen hebben een verkeerd beeld bij relatietherapie Nieuwegein, omgeving Utrecht. Zo zijn mensen onwetend over wat het überhaupt is of koppelen ze een verkeerd beeld aan de therapie. In dit artikel zal ik dit probleem de wereld uit helpen. Lijkt het jou interessant om meer te weten te komen over wat relatietherapie Nieuwegein inhoudt? Zou je het eventueel willen proberen, maar weet je er nog niet zoveel vanaf? Dan is mijn advies om vooral verder te lezen.

Therapeuten zijn er in overvloed, vele verschillende relatietherapeuten hebben specificaties op bepaalde gebieden om jou te helpen bewust te worden van een situatie. Ik wil jou graag helpen om jouw relatie te redden, te verbeteren of liefdevol af te sluiten.

Wat is het doel van relatietherapie?

Omdat veel mensen niet weten wat het doel is van deze therapie wil ik hier als eerste bij stilstaan. Het doel van relatietherapie is in principe om elkaar beter te laten begrepen. Ieder doet zijn/haar kant van het verhaal en je gaat elkaar beter snappen. Dat is het algemene doel van relatietherapie.

Mocht hierdoor de romantiek weer terugkeren, dan is dat natuurlijk fantastisch. Echter is dit niet het doel van relatietherapie. Mocht het doel in andere woorden beschreven woorden dan kan er gezegd worden dat er begrip gecreëerd wordt van beide partijen voor elkaar. Daarnaast wordt er gestimuleerd om samen uit te vinden welke mogelijkheden er zijn.

Mocht de relatie nu echt totaal niet meer werken, dan is het belangrijk dat je op een goede manier uit elkaar gaat. Al helemaal als er kinderen in het spel zijn. Je zult co-ouderschap aan moeten gaan en als je samen bonje hebt, dan zal dit niet erg soepel verlopen. Het beste is dan om de liefde uit te sluiten en er samen het beste van te maken als vrienden. Dit gezegd hebbende, komt het er dus eigenlijk op neer dat relatietherapie Nieuwegein anders is per stel.

In grote richtlijnen de Nieuwegein relatietherapie

Er zijn een aantal punten die als het ware de rode draad zijn van de therapie. Deze heb ik hieronder op een rijtje staan:

  • Het eerste belangrijke punt is om goed te begrijpen wat de ander van je verwacht. Dit is eigenlijk de basis. Het snappen van de andermans verwachtingen van jou.
  • Het tweede belangrijke punt is of jij en je ‘partner’ deze verwachtingen tegemoet willen en kunnen komen. Het is natuurlijk logisch als je niet elke verwachting kunt vervullen en kunt waarmaken. Als er een bepaalde verwachting is (of meerdere) waarvan je zeker weet dat je er niet aan zal kunnen voldoen, dan zal je hierover moeten gaan praten met de ander. Valse hoop moet namelijk uit het spel zijn en je moet elkaar goed te woord kunnen staan. Belangrijk is om als het ware een soort van te onderhandelen en een middenweg te vinden waar beiden het mee eens zijn (of tenminste tevreden zijn).
  • Een andere stap is een manier vinden hoe je samen weer goed overweg kunt gaan. Dit betekent, zoals eerder gezegd, niet dat de liefde hoeft terug te komen, maar dat jullie beiden in ieder geval goed met elkaar overweg kunnen. Eventueel als vrienden. Dit kan bereikt worden door veranderingen te maken in de huidige situatie.
  • Een laatste punt wat zeer belangrijk is in de therapie is samen bespreken wat de aanleiding is dat het niet lukt. Hier kunnen meerdere redenen voor zijn. Deze zullen jullie samen moeten bespreken om verandering te kunnen maken in de huidige situatie.

Verschillende redenen om relatietherapie te starten

Het kan zijn dat je (online) relatietherapie wilt voor verschillende redenen. Er kunnen allerlei klachten zijn waarmee je in contact wilt bij een goede therapeut in de omgeving Nieuwegein. Relatietherapeuten bekijken goed het gedrag en de manier waarop er met elkaar wordt omgegaan. Tijdens een eerste afspraak worden de relatieproblemen goed in kaart gebracht en iedere keer zal je merken dat er een goed gevoel ontstaat na een sessie.

De therapievorm die wordt toegepast bij een psychosociale therapie is afhankelijk van de conflicten en klachten waarmee je de gesprekken wilt aangaan met mij als therapeut. Het kan gaan om het missen van de verbinding, een buitenechtelijke relatie, het communiceren dat mist gaat, andere gedachten over intimiteit of bijvoorbeeld een samengesteld gezin.

Overspel

Het is natuurlijk mogelijk dat je nieuwegein relatietherapie noodzakelijk vind wanneer een van de twee in een relatie ontrouw is geweest. Merk je dat er hierdoor veel frustratie, stress, verdriet en irritaties zijn ontstaan? Maar is er besproken onderling om dit te accepteren en door te gaan? Dan kan het voor de acceptatie soms nodig zijn om alsnog in relatietherapie te gaan. Dit omdat de emoties vervelend blijven en de manier waarop jullie met elkaar omgaan niet is zoals het was.

Een relatietherapeut kan hierover adviseren over de manier van handelen en de acceptatie. De begeleiding die geboden wordt door een relatietherapeut kan zinnig zijn om in gesprek te gaan en naar elkaar te luisteren.

Scheiding

Ook kunnen sessies met mij als relatietherapeut nuttig zijn wanneer er besloten is om een relatie te stoppen. Is het de bedoeling dat jullie alsnog heel positief met elkaar omgaan maar weten jullie niet wat hiervoor de beste aanpak is? Dan kan ik tijdens de relatietherapie adviseren en delen wat naar mijn idee het beste werkt voor jullie beiden.

Dit kan bijvoorbeeld gaan over het maken van plannen met betrekking tot spullen als het huis, maar ook kunnen relatietherapeuten begeleiding bieden als het gaat over afspraken over co-ouderschap.

Coaching in verband met communicatie

Ook kan het zijn dat jullie niet goed bereikbaar voor elkaar zijn, jullie geen gevoelens naar elkaar kunnen uitspreken en de communicatieproblemen steeds terug komen. Dit heeft vaak te maken met patronen. Het doorbreken van deze patronen kan erg nuttig zijn om de verbinding met elkaar terug te vinden. Tijdens de psychotherapie kan de psycholoog, de relatietherapeut, inzicht krijgen in het handelen van elkaar naar elkaar toe.

Bij relatieproblemen rondom de communicatie kan ook individuele therapie nuttig zijn voor beide. Dit voor de ontwikkeling en om duidelijk te hebben wat er moet veranderen. Zo hebben beide een eigen aandeel in de relatietherapie.

Ik ben graag jullie relatietherapeut als jullie dat nodig hebben.

Herken jij (of jullie) jezelf in dit verhaal en hebben jullie behoefte aan (online) relatietherapie om verbinding en begrip voor elkaar terug te vinden? Of om juist een goed afscheid van elkaar te nemen. Plan dan met mij een eerste afspraak in, zodat ik kan kijken hoe ik jullie het beste kan helpen.